И през 2017 година САЩ и Китай са двата основни

...
 И през 2017 година САЩ и Китай са двата основни
Коментари Харесай

САЩ и Китай остават основните търговски партньори на ЕС

 И през 2017 година Съединени американски щати и Китай са двата съществени търговски колегата на Европейския съюз, излиза наяве от данните на Евростат. Според тях през предходната година цената на стокообмена сред Европейски Съюз и Съединени американски щати доближава 631 милиарда евро, което е 16,9% от общият.
Стокообменът с Китай се пресмята на 573 милиарда евро, или 15,3% от общият, а третото място се пада на Швейцария с 261 милиарда евро.

Русия е четвъртият по величина търговски сътрудник на страните от Европейски Съюз с изтъргувани артикули на стойност от общо 231 милиарда евро.

От статистиката е видно, че през годините търговията със Съединени американски щати не се развива отмерено - спад до 2011 година и доста покачване до 18% до 2015 година и 2016 година, а през предходната година още веднъж потегля надолу. В същото време връзките с Китай са възходящи - от дял от 5,5% през 2000 година до 15,3% през 2017 година.

Делът на Русия в европейската търговия се свива доста - от към 10% през 2012 година до 6,2% през предходната година. До огромна степен това се дължи на взаимните ограничавания, които си вкараха двете страни след 2014 година.

През 2017 година страните от Европейски Съюз са изнесли артикули на стойност 5,2 трилиона евро, от които 3,3 трилиона евро (64%) са ориентирани към друга страна от общността (основно Германия) и надлежно друга страна от Съюза е главен сътрудник за тези страни. При някои членове делът на износа към Германия надвишава 1/4 - Чехия (33%), Австрия (29%), Унгария (28%) и Полша (27%).

Изключение са Германия, Ирладния и Англия, чийто главен сътрудник са Съединени американски щати, както и Кипър и Литва, които търгуват главно със надлежно Либия и Русия.

Данните на Евростат за България  показват, че главен сътрудник в износа е Германия, следват Италия и Румъния. Близо 70% от износа на български артикули е за страни отвън Европейски Съюз.

Германия е главният вносител за множеството страни в Европейски Съюз. Изключение е Литва, за която множеството вносни артикули идват от Русия. Като цяло за Европейски Съюз главен вносител е Китай (20% от вноса), следван от Съединени американски щати (14%) и Русия (8%). През предходната година вносът на артикули в Европейски Съюз се прави оценка на 5,13 трилиона евро, от които 3,2 трилиона евро е цената на вътреобщностната търговия.

По отношение на България  главен търговски сътрудник във вноса е Германия, следвана от Русия и Италия. Към 70% от стоките идват от трети страни.

Основната част от вноса и износа на Европейски Съюз през 2017 година са машини и транспортно съоръжение. Съществена роля играят и химическите субстанции. Минералните горива държат дял от 18% от вноса в общността и едвам 5% от износа.
По публикацията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР